Speech

Hieronder vindt u het transcipt van de speech die Natasja Westmaas hield bij de onthulling van de social sofa op 30 september 2023.

Welkom. Welkom aan wethouder Petra Zwang. Welkom aan alle genodigden en aan alle geïnteresseerden.

Welkom op deze voor ons bijzonder plek.

Een plek die na vandaag niet alleen voor ons en voor duizenden Schiedammers een plek vol herinneringen is, maar vanaf vandaag hopelijk ook een plek wordt waar oude herinneringen worden opgehaald en nieuwe herinneringen worden gemaakt.

We staan op de plek waar tot 6 jaar geleden wijkcentrum de Blauwe Brug stond. Een wijkcentrum waar wij als stichting de eerste vijf jaar van ons bestaan hebben doorgebracht in de voormalige bibliotheek en waar wij duizenden Schiedammers die in armoede leven hebben voorzien van kleding, speelgoed en woonartikelen. Waar ze naar de kapper konden en waar hulpverlenende instanties laagdrempelig bereikbaar waren.

Dus toen wij mochten aangeven waar wij onze social sofa het liefst geplaatst zouden zien worden, was het voor ons niet moeilijk. Hier, op deze plek, ligt onze oorsprong. Hier liggen prachtige herinneringen. Hier hebben we mensen zien lachen en zien huilen. Hier zijn zoveel mooie, warme en indrukwekkende gesprekken gevoerd. Deze plek is voor ons bijzonder.

Maar waarom een social sofa, zullen sommigen van u zich afvragen.

Begin januari 2023 werden wij benaderd door een trustee van de Awesome Foundation. Deze stichting geeft een aantal keer per jaar € 1.000,00 aan een goed idee waarmee de stad Rotterdam en haar omgeving een beetje mooier wordt. Of wij een goed idee hadden om Schiedam een beetje mooier te maken. Probleem is dat alle projecten die wij als stichting doen gericht zijn op onze doelgroep: mensen die in armoede leven naar een hoger plan brengen. Dus verzin dan maar iets wat de hele stad mooier maakt.

Het brainstormen ging ongeveer zo:

Is het “awesome” om 200 Schiedamse kinderen nieuwe schoenen te geven? 
Tja, dat doen we natuurlijk al.
Of hoe “awesome” is het om winterjassen aan volwassenen uit te kunnen delen?
Maar is dat voor heel Schiedam?
Het moet vooral niet te lastig, maar praktisch. We moeten iets verzinnen waar een grote groep mensen mee bereikt wordt. Het moet inspireren. Maar het moet ook de eigen organisatie in beeld te brengen.
Kunnen we anders iets doen om ons 10-jarig jubileum te markeren?
Een stadsbarbecue?
Zullen we een rotonde adopteren?
Zullen we anders zo’n betonnen bankje doen, met mozaïek?
Ja, tof
Oh, pitch mag maximaal 5 minuten duren.
Oké.
Eh, pitch moet wel in het Engels…
*kuch*

Op 22 februari 2023 pitchten we onze social sofa en aan het eind van de avond konden we er niet meer onder uit: ons cadeau aan de stad, om ons 10-jarig jubileum te markeren, zou een social sofa worden. Een rustpunt in de stad voorzien van duizenden steentjes, die elk een Schiedammer representeert die wij hebben geholpen of die ons geholpen heeft.

En daar staan we dan vandaag. Met achter ons dat stuk beton waar we 18 weken lang, gemiddeld zo’n 6 uur per week, met heel veel mensen heel hard aan hebben gewerkt. Vrijwilligers van onze stichting, gasten van onze stichting, maatschappelijk stagiairs en anderen die graag hun steentje wilden bijdragen.

Dank aan Ineke, Paula, Esma, Wendy, Janelle, Lara, Isabelle, Laura, Marie-José, Miriam, Ineke, Marja, Ria, Elise, Miriam, Susanne, Sandra, Jolijn, Mariska, Kylie, Cathy, Jesse, Sem, Niki en Marian van Stukje Bij Beetje voor jullie tomeloze inzet. Wat hebben we met elkaar een prachtige bank gemaakt. En wat hebben we een lol gehad.

Dank aan de trustees van de Awesome Foundation voor het vertrouwen in ons idee. Dank aan de tips en trucs die we hebben gekregen om onze stichting nog meer awesome te maken.

Dank ook aan Fonds Schiedam Vlaardingen voor de mooie bijdrage, waardoor we dit project hebben kunnen uitvoeren.

Ook een dankjewel aan de mannen van Imtrans. Jullie hebben de bank donderdag laten vliegen en zonder jullie hadden we hier nu bij een lege plek gestaan.

Als straks de bank door de wethouder is onthuld, zullen jullie een bank zien die is gemozaïekt met lachende gezichten. Het zijn de lachende gezichten van Stichting Net Niet Genoeg. De bank nodigt uit om even gaan zitten en een gesprek te voeren. Iets wat voor Stichting Net Niet Genoeg belangrijk is: tijd vóór elkaar en in gesprek gaan mét elkaar. Want dat is waar wij als stichting voor staan: mensen laten weten dat zij niet alleen staan. Persoonlijke aandacht en interesse in elkaar.We zijn enorm dankbaar en trots dat wij Schiedam deze sofa cadeau kunnen doen als bedankje voor alle jaren dat Schiedam ons geholpen heeft. En we beloven dat zolang de stichting bestaat, wij elk jaar de bank zullen controleren en daar waar nodig zullen herstellen. Het moet tenslotte ook een bank blijven waar je met plezier op gaat zitten.

Voordat we tot de officiële onthulling overgaan, geef ik nu graag het woord aan wethouder Petra Zwang, wethouder Armoedebeleid en Schuldhulpverlening, maar ook Wijkregie en Burgerparticipatie.