Eerste bontvrije kledingbank van Nederland

Stichting Net Niet Genoeg is de eerste kledingbank van Nederland die de officiële Bontvrijverklaring van Bont voor Dieren heeft getekend.  Wij hebben geen producten met echt bont of exotisch leer in ons warenhuis. Wij zijn bontvrij, omdat wij geen bijdrage willen leveren aan het dierenleed in de bont- en exotische huidenindustrie, waarbij dieren voor hun vacht en huid worden gefokt en gedood.

Door geen kleding, schoenen, tassen, accessoires en andere producten van echt bont en exotisch leer aan te bieden aan onze gasten, helpen wij het bont en exotisch leer uit het straatbeeld en daarmee uit de mode. Hierdoor daalt de vraag naar deze producten, het aanbod en het aantal dieren dat gefokt en gedood wordt.

Elk jaar worden meer dan 50 miljoen dieren gefokt en gedood voor hun bont. Het gaat om nertsen, wasbeerhonden, vossen, chinchilla’s, coyotes en konijnen. Het merendeel van deze wilde dieren wordt hun hele leven in kleine hokken gehouden en op wrede manier gedood. Verder worden de dieren gevangen met een wildklem of via de jacht. De meeste reptielen worden gefokt en in het wild gevangen in Azië, en gaat veelal gepaard met illegale handel en dierenleed. Hier doen wij niet aan mee.

Wat wordt verstaan onder bont en exotisch leer?

Bont is dierenhuid met haar of bont, of de vacht van elk dier dat puur voor zijn bont gedood is. Bont komt veelal van de nerts, vos, konijn, karakul, wasbeerhond, chinchilla en coyote.

Exotisch leer zijn huiden van bijvoorbeeld van pythons, krokodillen, alligators, hagedissen en andere reptielen, en struisvogels.

Wat doet Stichting Net Niet Genoeg met het bont en exotisch leer dat wordt gedoneerd?

U kunt producten met bont of exotisch leer wel doneren aan onze stichting. Wij bekijken of de gedoneerde producten ook zonder het bont of exotisch leer aangeboden kunnen worden in het warenhuis. Bijvoorbeeld, een jas met een bontkraag kan nog goed gebruikt worden zonder bontkraag.

De producten die wij niet kunnen gebruiken, worden op een verantwoorde manier afgedankt. Zo komen ze niet opnieuw in het straatbeeld.

Wilt u meer weten over bont en het dierenleed dat er schuil achter gaat, bezoek dan de website van Bont voor Dieren.